Regularne posiłki są niezwykle istotne dla zachowania odpowiedniej wagi, a także dla samego zdrowia. Nie można o nich zapominać również w pracy, kiedy to występuje największe zapotrzebowanie na energię pochodzącą z jedzenia. Wiele z nas niestety nie planuje posiłków z wyprzedzeniem, a śniadaniem nazywamy kupioną w pośpiechu drożdżówkę pełną cukru i węglowodanów. Przygotowanie śniadania czy lunchu do pracy wcale nie musi pochłaniać wiele czasu, a może skutecznie ochronić nas przed zaburzeniami jedzenia czy nadprogramowymi kilogramami. Zatem jak w łatwy i szybki sposób przygotować sobie jedzenie do pracy?
Lunch do pracy – resztki z obiadu
Chyba każdej z nas zdarza się ugotować za dużo jedzenia na obiad czy kolację. Często zastanawiamy się, jak spożytkować resztki posiłków tak, aby się nie zmarnowały. Zabierając do pracy resztki z domowego posiłku to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale również czasu, który należy przeznaczyć na przygotowywanie lunch boxu do pracy od podstaw. Jeśli nie chcemy dwa dni z rzędu jeść tego samego dania, warto go nieco zmodyfikować własnymi sposobami według indywidualnych preferencji.
Śniadanie do pracy – sałatki
Różnego rodzaju sałatki to niezwykle proste dania, które każdy potrafi przygotować. Wbrew pozorom wcale nie trzeba mieć przygotowanego specjalnego przepisu np. na sałatkę szefa kuchni czy sałatkę grecką. Jeśli w lodówce zalegają nam warzywa, owoce, sery, mięsa czy inne produkty, które można wykorzystać jako składnik sałatki do pracy – warto dać ponieść się własnej fantazji kulinarnej. Tym sposobem przygotujemy sobie szybki, a co najważniejsze – pełnowartościowy posiłek do pracy na zimno, a dodatkowo unikniemy marnowania jedzenia, które jest obecnie nagminnym problemem.
Lunch do pracy – kasze, makarony, ryż
Komponowanie posiłków do pracy wcale nie musi być żmudne i nudne. Dania obiadowe przygotowane w oparciu o suche produkty takie jak różnego rodzaju makarony, kasze czy ryże to szybki sposób na lunch do pracy. Wystarczy dodać do nich ulubione dodatki w postaci np. pieczonego mięsa, surowych lub gotowanych warzyw czy też sosów, aby otrzymać sycące i pyszne dania idealne na przerwę obiadową w pracy. Spory wybór makaronów i kasz to wiele możliwości kulinarnych, dzięki czemu unikniemy nudy w naszym codziennym jadłospisie. Co ważne, dania z makaronami, kaszami czy ryżem można z czystym sumieniem przygotować dzień wcześniej, aby oszczędzić sobie wysiłku wczesnym rankiem.
Śniadanie do pracy – przekąski
Przekąski kojarzą nam się z produktami wysokokalorycznymi, które nie mają nic wspólnego ze zdrowym trybem życia. Jednak przekąski to nie tylko czipsy, krakersy czy batony. Długie godziny w pracy można umilać sobie snackami, których przygotowanie nie zajmie więcej niż kilka minut, a nie zaszkodzą naszej figurze. Oczywiście na pierwszym miejscu rankingu na najpopularniejsze, zdrowe przekąski do pracy znajdują się warzywa i owoce. Małe co nieco między posiłkami, które napawa nas zastrzykiem dodatkowej energii do działania. Wystarczy obrać i pokroić te warzywa i owoce, które najbardziej odpowiadają naszym kubkom smakowym. Świetnie sprawdzi się marchewka, seler naciowy, jak również papryka czy ogórek.
Przygotowywanie śniadania czy lunchu do pracy na pierwszy rzut oka może wydawać się pracochłonne, jednak zastosowanie tych prostych trików będzie działać z korzyścią dla naszej wagi i dla naszego zdrowia. Pracując, nasze ciało i umysł działają na zwiększonych obrotach, a dzięki odpowiedniej dawce energii pochodzącej z jedzenia możemy wywindować naszą produktywność na jeszcze wyższy poziom.
Leave a Reply