Warning: Uninitialized string offset 0 in /home/platne/serwer232406/public_html/autoinstalator/e-zwierciadlo.pl/wordpress48557/wp-includes/class-wp-script-modules.php on line 1

Warning: Uninitialized string offset 0 in /home/platne/serwer232406/public_html/autoinstalator/e-zwierciadlo.pl/wordpress48557/wp-includes/class-wp-script-modules.php on line 1
Śniadanie do szkoły, lunch do pracy? Proste menu dla całej rodziny - e-zwierciadlo.pl
Proste menu

Śniadanie do szkoły, lunch do pracy? Proste menu dla całej rodziny

Dzieci wróciły do szkoły, a w ich śniadaniówkach wieje nudą? Chętnie urozmaicisz swój lunch bez czasochłonnego gotowania? Poznaj nasze propozycje prostych, ciekawych posiłków, które zadowolą całą rodzinę. Jedzenie zabierane z domu może być różnorodne i oryginalne!

Tradycyjnym, powszechnym posiłkiem, którego nie trzeba podgrzewać, jest kanapka. Te jednak szybko się nudzą – zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Możemy je urozmaicić różnymi rodzajami pieczywa czy dodatkami albo je zastąpić. Czym? Rozwiązań jest mnóstwo.

Sycące, zdrowe, oryginalne

Najbardziej pokrewne klasycznym kanapkom są tosty – ich dużą zaletą jest krótki czas przygotowania. Wystarczy tylko kilka minut, żeby chleb zapiekł się w apetyczne trójkąty. Innym szybkim rozwiązaniem będzie sycąca sałatka z kaszą lub kromką pełnoziarnistego chleba (w tym przypadku warto się upewnić, że pojemnik, w który ją pakujemy, jest szczelny i sos nie ubrudzi torby czy plecaka).

Omlety, naleśniki, gofry albo placki też świetnie sprawdzą się na zimno. Wymagają nieco więcej czasu, więc dobrym pomysłem jest zrobienie podwójnej porcji, która wystarczy dodatkowo na kolację lub na drugi dzień. Przygotowane wieczór wcześniej placki spokojnie wystygną, a na rano pozostanie już tylko pakowanie.

Pamiętaj, że nie musisz ich robić na słodko, istnieje mnóstwo wytrawnych wersji tych potraw! Do omleta zamiast cukru możemy dorzucić przyprawy i drobno pokrojone warzywa, placki bananowe i jabłkowe przygotowywać na przemian z cukiniowymi, marchewkowymi, ciecierzycowymi czy ziemniaczanymi. Na słono niektórzy przyrządzają też muffinki: ugotowany makaron lub ryż mieszają z jajkiem, dodatkami i przyprawami, po czym całość zapiekają.

– Wiele lunchboxów ma dziś w zestawie sztućce, ale dla wygody można usmażyć mniejsze placki niż zwykle, a omlet, zwinięty naleśnik lub tortillę pokroić na kilka części. Warto do tego skorzystać z ostrego noża – wtedy wystarczy bardzo delikatny nacisk, żeby naciąć potrawę, ale nie zgnieść jej ani nie pozbawić zawartości – podpowiada Grzegorz Kozieł, reprezentujący markę Zwieger, producenta m.in. nowoczesnych noży, garnków i patelni. – Dodatkowo jeśli użyjemy patelni z dobrą powłoką nieprzywierającą, możemy smażyć bez oleju, dzięki czemu jedzenie nie utłuści dzieciom palców, nawet jeśli zapomną sztućców.

Witaminy dla dzieci i dorosłych

Kiedy mamy już bazę, warto ją urozmaicić – najlepiej czymś, co można zjeść także niezależnie, w innym momencie dnia. Najprostszą podpowiedzią są owoce i warzywa. Te drobniejsze, jak winogrona, truskawki czy borówki, wystarczy umyć. Większe owoce, na przykład jabłka, gruszki i banany (skropione cytryną, żeby nie ciemniały), wygodniej będzie zjeść podzielone na drobniejsze kawałki. Marchewkę, ogórek czy paprykę można pokroić w słupki, natomiast rzodkiewki czy pomidorki koktajlowe najlepiej zostawić w całości.

Na mały głód – przekąski

Sycącym dodatkiem do takiego posiłku lub dodatkową przekąską będzie jogurt (naturalny lub owocowy). Jeśli mamy czas, dobrym pomysłem będzie deser z tapioki, nasion chia lub kaszy. Prostym i ponadczasowym rozwiązaniem jest także galaretka.

Wedle upodobań, zarówno sobie, jak i dziecku, do przegryzienia można dorzucić do śniadaniówki bakalie: orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały), pestki dyni, daktyle czy suszone owoce (morele, rodzynki, żurawinę). Jeśli zdarza ci się robić tak zwane kulki mocy, to zostaw kilka do szkoły i pracy. Jeżeli jednak ich nie znasz, to koniecznie przetestuj – w kryzysowym momencie dnia dodadzą wam energii. Pomysłów na nie jest cała masa: owsiano-bananowe, owsiano-truskawkowe, kokosowe na bazie kaszy jaglanej, fasolowo-czekoladowe to kilka propozycji spośród wielu, które są dostępne w internecie.

Dla każdego coś dobrego

Wymieniliśmy powyżej sporo elementów – oczywiście wystarczy wybrać tylko kilka, by stworzyć ciekawą, sycącą kompozycję. Bardziej rozbudowane zestawy sprawdzą się za to, kiedy zostały nam małe ilości różnych składników. Wtedy każdy może dostać nieco inny lunch, dopasowany do jego gustu. Oczywiście rozmiar porcji zależy też od wieku i planu dnia.

Nawet bez dostępu do kuchenki lub mikrofali posiłki mogą być różnorodne i ciekawe, a przygotowanie jedzenia dla całej rodziny nie musi być skomplikowanym wyzwaniem logistycznym. Wystarczy tylko trochę inspiracji i wyobraźni. Mamy nadzieję, że przekonaliśmy was do urozmaicania zestawów lunchowych, swoich oraz dzieci. Smacznego!