zywnosc ekologiczna

Ekologiczna żywność – czym się charakteryzuje?

Ekologiczna żywność staje się z roku na rok coraz popularniejsza. Jest chętnie kupowana zarówno przy żywieniu dzieci, jak i do przygotowywania posiłków dla dorosłych. Czym się ona charakteryzuje i jak rozpoznać takie produkty? Podpowiadamy.

Czym się charakteryzuje ekologiczna żywność?

Ekologiczna żywność to produkty, które są tworzone zgodnie z góry narzuconymi zasadami. Przy ich wytwarzaniu nie mogą być używane pestycydy oraz nawozy sztuczne. Obecnie dużą wagę przywiązuje się do rolnictwa ekologicznego, dlatego kwestie dotyczące większości produktów są regulowanie prawnie i zazwyczaj dotyczą wszystkich krajów Unii Europejskiej.

Jedną z charakterystycznych cech żywności ekologicznej jest niska zawartość metali ciężkich i innych niebezpiecznych środków chemicznych. Dlatego przy jej wytwarzaniu stosuje się restrykcyjne i ściśle kontrolowane metody. Odpowiedzialność za jakość oraz stosowanie się do tych zasad ponosi nie tylko sam producent, ale również jednostka, która zajmuje się kontrolą procesu produkcyjnego. Co poświadczone jest odpowiednim certyfikatem.

Ekologiczna żywność – w jaki sposób rozpoznać te produkty?

Produkty, które nazywane są ekologiczną żywnością można w Polsce rozpoznać między innymi po specjalnym nadruku jakim jest znak białego liścia w formie gwiazdek na zielonym tle. Ten uniwersalny symbol stosowany jest na większości opakowań żywności, które można zakupić zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i w internecie. Kupując na przykład cukier trzcinowy nierafinowany możemy mieć pewność, że jest on w pełni produktem ekologicznym.

Warto także zwrócić uwagę na ważne oznaczenie „bio”, które świadczy o tym, że jest to produkt w pełni naturalny. Zwłaszcza w porównaniu do różnego rodzaju przetworów, które nie posiadają tej informacji. Na przykład producenci stosują alternatywne oznaczenia typu zdrowa lub organiczna żywność. Nie są to jednak produkty ekologiczne. Warto więc zwrócić na to szczególną uwagę i uważnie przyjrzeć się informacjom dostępnym na opakowaniu wybranego przez nas produktu.